Mantelzorg cursussen

Stichting Welzijn Tubbergen Dinkelland (SWTD) organiseert per jaar 3 cursussen voor mantelzorgers.

  • “Voluit leven” (4 dagdelen)
  • “De Kunst van het Zorgen en Loslaten” (9 dagdelen)
  • “Omgaan met dementie’ (6 dagdelen)

Voluit leven voor mantelzorgers


Waar gaat deze cursus over?
Zorgen voor je naaste(n) kan gevoelens van onmacht, spanning, verdriet, angst en onzekerheid met zich meebrengen. Deze gevoelens komen mantelzorgers vaak slecht van pas, want ze moeten doorgaan, de ander heeft je nodig. Je kunt er alles aan doen om deze gevoelens niet te ervaren, door er tegen te vechten of ze te vermijden. Het blijkt nogal eens dat de gevoelens dan juist sterker worden.

De cursus “Voluit leven” is bedoeld voor mantelzorgers die zich niet meer willen laten belemmeren door gevoelens als angst, spanning, somberheid, vermoeidheid en pijn. In de cursus onderzoek je hoe je omgaat met dit soort gevoelens en hoe je gevoelens die je lastig vindt, kunt leren toelaten. (‘acceptatie’). Bewustwording is hierin belangrijk. Door bewuster in het hier en nu te leven, wordt geleerd om allerlei ‘oordelen’ (strenge regels etc.) sneller op te merken en je er minder door te laten leiden. Veel mantelzorgers cijferen ze zichzelf weg voor de ander. In de cursus leer je wat voor jou belangrijk is in het leven en onderzoek je je eigen waarden en normen.

Wanneer, waar en hoe vaak?
De cursus bestaat altijd uit vier bijeenkomsten van 2 uur. Je krijgt bij deze cursus een cursusmap met opdrachten die je helpen om het geleerde in de praktijk toe te passen. Er is ruimte voor het uitwisselen van ervaringen. De cursus is gebaseerd op het boek Voluit leven van Ernst Bohlmeijer en Monique Hulsbergen. De locatie van de cursus is altijd ergens in de gemeente Dinkelland of Tubbergen.

De Kunst van het Zorgen en Loslaten voor mantelzorgers
Een traject voor mantelzorgers i.s.m. IVT ontwikkeling

  • ‘Ik vind het zo moeilijk om los te laten’,
  • ‘Ik heb voortdurend het gevoel te kort te schieten’

Herken je jezelf in dit soort uitspraken of gevoelens? Zou je er iets mee willen doen voor jezelf? Deze cursus biedt je handvatten.

Doel van het traject
Dit traject geeft je de gelegenheid naar je eigen situatie te kijken. Wat is het effect van jouw manier van zorg verlenen op je familielid, op jezelf en op je situatie. Je krijgt handvatten om met de situatie, waar jij mee zit doelgericht om te gaan vanuit je hart. Je kijkt naar de dagelijkse werkelijkheid en zoekt uit wat je tegen houdt om in het zorgen ook los te laten. Je ontdekt in de loop van het traject hoe je dat kunt doen. Je staat stil bij situaties waar je in zit en gaat zien waar je wel of geen invloed op hebt. Je leert je eigen mogelijkheden meer te gebruiken (nadat je ze hebt ontdekt) en dat geeft energie en zelfvertrouwen.
Het uitgangspunt is dat je zelf invloed hebt op je leven. Je leert te kiezen om zodoende dingen die je ‘overkomen’ anders te gaan doen.

Reacties van deelnemers

  • ‘Dit traject confronteert mij met mezelf en mijn eigen handelen Het laat me veel zien over mezelf’
  • ‘Ik heb altijd alles als vanzelfsprekend genomen’. Vooral dat waar ik goed in ben, vind ik zelf heel gewoon om te doen. Het heeft nu een andere betekenis gekregen!’
  • ‘Het is heel fijn om er met gelijkgestemden mee bezig te zijn’

Wanneer, waar en hoe vaak?
De cursus De Kunst van het Zorgen en Loslaten bestaat uit 9 dagdelen waarvan 2 keer een hele dag. De locatie is altijd op een plek ergens in Dinkelland of Tubbergen.

Omgaan met dementie voor mantelzorgers.
1 Op de 5 mensen krijgt op latere leeftijd een vorm van dementie. Mensen met dementie hebben zorg nodig. Familieleden en naasten doen dat vaak met liefde. Zij zijn ineens mantelzorger. Maar hoe verder de dementie vordert, hoe meer zorg er nodig is. De zorg voor een naaste kan dan veel tijd kosten naast het eigen dagelijks leven. Naasten met dementie kunnen niet altijd goed inschatten hoeveel zorg er nodig is en denken dat thuiszorg dan overbodig is. Dit maakt de mantelzorg zwaar. Oververmoeidheid en stress liggen op de loer. Wat kan helpen om de zorg langer vol te houden?

Waar, wanneer en hoe vaak?
In de cursus krijg je informatie over de ziekte dementie, je ontmoet lotgenoten en kunt daarom persoonlijke ervaringen en praktische tips uitwisselen. Ook krijg je (naast bovengenoemde tips) adviezen hoe met gedrags- en karakterveranderingen om te gaan. De cursus bestaat uit 6 bijeenkomsten van 2 uur en vindt plaats op een locatie in Dinkelland of Tubbergen.

Aan de cursussen zijn geen kosten verbonden!

Meer weten of aanmelden?

Bel of mail onze Sociaal werkers Mantelzorg:
mail: e.harmsen@swtd.nl of n.plegt@swtd.nl /telefoon: 06-38594369 / 06-38275388.

De Sociaal werker mantelzorg biedt ondersteuning, persoonlijk advies, vrijwillige inzet en emotionele steun aan mantelzorgers.

Bent u geïnteresseerd en wilt u de maandelijkse uitnodiging per mail graag ontvangen, dan geef het aan ons door. U bent niets verplicht, spreekt de uitnodiging u aan en wilt u naar een activiteit dan kunt u zich hiervoor aanmelden.

Alle mantelzorgactiviteiten staan ook vermeld in onze agenda op de website.